Ljevaonica umjetnina Jurkić d.o.o.

Brčanska fontana: Kipar Anto Jurkić pro bono restaurira našu ribicu (FOTO)

U znak umjetničke solidarnosti i prijateljstva prema autoru – akademski kipar Anto Jurkić je pristao raditi restauraciju, ali pro bono, inzistirajući na tome do kraja! Iznimno smo zahvalni na tom nesebičnom poklonu i prijateljskom činu, te vam pokazujemo ‘liječenje’ Ribice u njegovoj restauratorskoj radionici.

Prva ljevaonica u našoj Posavini nalazi se selu Donja Tramošnica, nadomak Brčkog. Vlasnik je ugledni akademski kipar Anto Jurkić rođeni Tramošinac.

Nakon mnogobrojnih priznanja i životnih ostvarenja u Zagrebu, kipar Jurkić vratio se rodnom kraju, a njegovim je stopama krenuo i sin Luka, također kipar, koji je voditelj buduće umjetničke radionice sa ateljeom u kojem će moći kipari ili bilo koji drugi umjetnici realizirati svoje rješenje od skice do krajnje izvedbe.

“Mislimo da je ovo jedan projekt koji će trajati jer je kvalitetan, ima svoju budućnost kao ozbiljno poduzeće, jedinstven je projekt za kulturu i općenito za BiH”.

Anto Jurkić je napravio je više od 80 javnih skulptura, 20 različitih portreta, diljem Hrvatske i svijeta. U Brčkom je autor spomenika hrvatskih civilnih žrtava, a za filmski festival u Orašju uradio je i skulpturu “Posavka na biciklu”.

U Donjoj Mahali je postavljen ove godine i kip Sv. Roka.’

Izvor: Infobrcko.com